Sejm nie wsparł nauczycieli

13 lutego wieczorem głosami posłów PiS Sejm odrzucił pomysł wspierający nauczycieli.

Chodzi o senacką poprawkę zaproponowaną przez ZNP, aby 6% podwyżki były od stycznia a nie dopiero od września br.

Sejm nie chciał przyznać nauczycielom godziwych podwyżek i odmrozić środków na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Izba odrzuciła większość poprawek zgłoszonych przez Senat do tzw. ustawy okołobudżetowej. Chodziło o to, by wprowadzić podwyżki dla nauczycieli w wysokości 6 proc. nie jak proponuje rząd od 1 września, ale od 1 stycznia 2020 r. Izba wyższa zaproponowała, by nauczyciele, owszem, formalnie otrzymali podwyżkę we wrześniu, ale z wyrównaniem od 1 stycznia 2019 r. Przyjęcie tej poprawki oznaczałoby, że np. nauczyciel dyplomowany otrzymałby we wrześniu wyrównanie w wysokości co najmniej 1832 zł brutto.

Niestety Sejm odrzucił tę senacką poprawkę ZNP. Podwyżki dla nauczycieli poparło 201 posłów, 231 było im przeciwnych, a 10 wstrzymało się od głosu.  Sejm przyjął za to poprawkę Senatu, by pulę środków na nagrody dla nauczycieli za osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze przyznawane przez MEN oraz wojewodów ustalane były w oparciu o kwotę bazową obowiązującą nie 1 stycznia 2018 r., ale 1 stycznia 2020 r. Według Ministerstwa Finansów chodzi o kwotę ok. 2,5 mln zł.